Kanelbullens dag, IDAG!

Det är idag! IDAG IDAG IDAG!

Kanelbullens dag firar vi varje år den 4 oktober, ända sedan 1999.


Jag har nog gärna kanelbullens dag varje dag om dessa bullar varit
supernyttiga och gjorde en supergott! Men idag är det faktitiskt den
lilla goda bullens dag. Kanelbullar! Vem gillar inte kanelbullar?!

Så, trots matfrossa på bakisdag igår så ska jag i alla fall äta EN kanelbulle idag.
Kanske baka, men då blir det en kanelbulle imorgon också. :)



RECEPT


40 - 50 bullar beroende på
vilken storlek man väljer :)



5 dl mjölk
50 gram jäst, för söta degar
1,5 dl strösocker
0,5 tsk salt
1 tsk kardemumma, malen
15 dl vetemjöl, -16 dl
125 gram smör, rumstempererat
1 st ägg, till pensling
pärlsocker, till garnering

Fylllning
125 gram smör
1,5 dl strösocker
2 msk kanel, mald


1. Ljumma mjölken till ca 37 grader. Smula ner jästen i en degbunke.
Häll på mjölken och rör om tills det mesta av jästen har lösts upp.

2. Tillsätt socker, salt, kardemumma och det mesta av vetemjölet
men spara lite mjöl till utbakningen. Klicka i smöret. Arbeta kraftigt
till en smidig deg. Täck med bakduk och låt degen jäsa till dubbel storlek,
ca 30 minuter.

3. Rör samman fyllningen.

4. Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta samman den.
Dela den i två delar.

5. Kavla ut varje del till en platta, ca 25x50 cm. Bred på fyllningen och
rulla ihop längs långsidan. Skär rullen i ca 2 cm breda bitar och lägg dem
i bullformar. Eller kavla ut degen till en platta som är ca 35x40 cm. Bred
fyllning på halva plattan och vik över den obredda delen. Dela plattan i
20–25 remsor, vrid varje remsa till en snodd och vik ihop den till en knut.
Lägg i bullformar.

6. Låt bullarna jäsa övertäckta i 20–30 minuter. Värm under tiden ugnen till 250 grader.

7. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.

8. Grädda i mitten av ugnen i 8–10 minuter. Låt bullarna svalna övertäckta med bakduk.




BAKA BULLAR!! :D








Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0